Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι μια σχετικά σπάνια κακοήθεια, αλλά η συχνότητά του αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αποτελεί μια από τις πιο συχνές ενδοκρινικές κακοήθειες και προκύπτει ως συνέπεια του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα, ενός μικρού οργάνου σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού. Αν και η πλειονότητα των όζων του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις, είναι απαραίτητη η έγκαιρη αξιολόγηση για τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς. Ως γνωστόν, η έγκαιρη ανίχνευση και η κατάλληλη διαχείριση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων των ασθενών.
Καρκίνος του θυρεοειδούς: Συμπτώματα
Η πιο κοινή ένδειξη καρκίνου του θυρεοειδούς είναι ένα ψηλαφητό οζίδιο του θυρεοειδούς. Ωστόσο, η πλειοψηφία των όζων του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν συμπτώματα. Επομένως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πρόσθετα κλινικά χαρακτηριστικά. O καρκίνος του θυρεοειδούς προκαλεί επίσης συχνά αλλαγές στη φωνή, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης βραχνάδας. Πρόσθετα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περίπτωση ύπαρξης της συγκεκριμένης μορφής κακοήθειας είναι η δυσκολία στην κατάποση (δυσκαταποσία), η διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων και ο πόνος στο λαιμό. Σε περιπτώσεις όπου ο όγκος έχει αναπτυχθεί σημαντικά ή έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς ιστούς ενδέχεται να εκδηλωθεί οίδημα ή δυσφορία στο λαιμό αλλά και δυσκολία στην αναπνοή.
Διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς
Μια ενδελεχής φυσική εξέταση είναι συνήθως η πρώτη επιλογή για την αξιολόγηση ασθενών με πιθανό καρκίνο του θυρεοειδούς. Η εξέταση του λαιμού για την παρουσία όζων ή λεμφαδενοπάθειας είναι ζωτικής σημασίας. Παράλληλα, βοηθά και ο αιματολογικός έλεγχος ορμονών, όπως η Tg (Θυρεοσφαιρίνη) και CΤ (καλσιτονίνη), που θεωρούνται κατά περίπτωση ως δείκτες ορισμένων τύπων κακοήθειας του θυρεοειδούς αδένα. Επίσης είναι απαραίτητο να γίνεται και η αξιολόγηση της λειτουργίας του αδένα, μέσω μέτρησης της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) και των αντισωμάτων anti-TPO και anti-TG.
Ο απεικονιστικός έλεγχος για τη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, περιλαμβάνει:
- Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς από το οποίο λαμβάνονται πληροφορίες για την ύπαρξη όζων, τον αριθμό τους, το μέγεθός τους, την υφή τους (κυστικοί ή συμπαγείς όζοι) τα όριά τους (σαφή ή ασαφή). Όλα αυτά τα δεδομένα λαμβάνονται υπόψιν στη διάγνωση και καθοδηγούν τον περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο.
- Το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς, μας δίνει πληροφορίες για το αν οι όζοι είναι θερμοί (λειτουργικοί) ή ψυχροί (λιγότερο λειτουργικοί). Αυτή η πληροφορία είναι χρήσιμη για την πρόγνωση της κακοήθειας των όζων, καθώς περίπου το 10% των ψυχρών όζων θα είναι κακοήθεις.
Η βιοψία με λεπτή βελόνη (Fine Needle Aspiration – FNA) είναι το κύριο διαγνωστικό εργαλείο για την αξιολόγηση των όζων του θυρεοειδούς και την ανεύρεση τυχόν κακοήθειας. Περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος ιστού για κυτταρολογική ανάλυση, επιτρέποντας τη διαφοροποίηση μεταξύ καλοήθων και κακοήθων όζων. Τέλος, απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της παρουσίας περιφερικών ή απομακρυσμένων μεταστάσεων.
Καρκίνος του θυρεοειδούς: Θεραπευτικές επιλογές
Η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι η χειρουργική επέμβαση με εκτομή τμήματος ή ολόκληρου του αδένα (μερική ή ολική θυροειδεκτομή). Η έκταση της επέμβασης εξαρτάται από τον τύπο, το μέγεθος και το στάδιο του καρκίνου. Μάλιστα, ενδέχεται να εφαρμοστούν πιο εκτεταμένες χειρουργικές διαδικασίες για την αφαίρεση των προσβεβλημένων λεμφαδένων ή των γύρω δομών.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου είναι η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Αυτή εφαρμόζεται συνήθως μετά από χειρουργική επέμβαση για την εξάλειψη τυχόν υπολειπόμενου θυρεοειδικού ιστού ή μεταστατικής νόσου. Στοχεύει επιλεκτικά και καταστρέφει τα κύτταρα του θυρεοειδούς που έχουν την ικανότητα να απορροφούν ιώδιο. Μπορεί να εφαρμοστεί επίσης ακτινοθεραπεία σε επιλεγμένες περιπτώσεις για τη θεραπεία της μη εξαιρέσιμης ή υποτροπιάζουσας νόσου ή όταν η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο αντενδείκνυται. Μετά την ολική θυρεοειδεκτομή, η δια βίου θεραπεία υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα.
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι σημαντικό να διαγιγνώστεται εγκαίρως ώστε να έχουμε το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα και την καλύτερη πρόγνωση. Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω προσεκτικής αξιολόγησης των συμπτωμάτων, φυσικής εξέτασης και κατάλληλης χρήσης διαγνωστικών εργαλείων είναι ζωτικής σημασίας. Οι θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης, της θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο και της ακτινοθεραπείας θα πρέπει να εξατομικεύονται με βάση τον τύπο, το στάδιο και τα χαρακτηριστικά του ασθενούς. Η Ενδοκρινολόγος στη Γλυφάδα και την Ανάβυσσο Αργυρώ Δάρα έχει πολυετή εμπειρία στην διάγνωση και διαχείριση των καρκινωμάτων του θυρεοειδούς, ώστε να λάβει ο ασθενής ασφαλείς και αποτελεσματικές οδηγίες για τη νόσο του.